Hur blir det med inkomster från Twitch? Ska man betala skatt och moms för streaming av dataspel? När börjar man betala skatt på Twitch-inkomster? Hur blir det med momsen för Twitch?

Bokföring på Twitch.                                 Bild: Pixabay

Låt oss bena ut denna enormt vanliga fråga kring skatt och moms för partners och affiliate en gång för alla. Jag bedriver ett företag, en liten enskild firma registrerad för F-skatt och är partner med streamingplattformen Twitch. Twitch är mediaplattform där streamers/gamers/influencers kan sända ut material som tittare över hela världen kan ta del av!

Det finns många olika former av inkomster på twitch, bland annat prenumerationer ($4.99, $9.99 och $24.99) varje månad, donationer – typ dricks, tittarna ger dig en slant för att nå mål, få en liten guldkant på tillvaron eller bara för att visa att tittaren har pengar som han kan skänka och sedan har bits/cheering, lite som en digital valuta fast som amazon tar betalt för och dessa visas på streamen och streamern får en liten slant per bit och sedan har vi olika former av samarbeten såsom annonser/visning av varor/gåvor från företag. Vad som är den största källan beror såklart helt på, men det finns streamers som har runt 80.000 månatlig betalande prenumeranter (källa: https://twitchstats.net/real-sub-count) och så finns det de som har 1 – det är lite olika.  Donationer, ja Streamlabs som är en plattform som hanterar bland annat donationer visar siffror att de hanterar över $100 miljoner 2017 (källa: https://blog.streamlabs.com/monetization-in-livestreaming-2015-2016-c08835ca2331). Detta gör att bara enskilt på dessa punkter – så är esporten här för att stanna! Det är en miljardindustri – men väcker också en hel del frågor!

Det finns 2 nivåer av samarbeten (finns säkert några till men det är dessa jag känner till och som är publika)
1. Affiliate,  krav – Streama i 8 timmar under de senaste 30 dagarna, streama under 7 av de senaste 30 dagarn, nå ett genomsnitt på 3 tittare per stream och få din publik att växa till 50 följare
2. Partners, krav – 75 tittare i snitt, Streama under 12 olika dagar och Streama i 25 timmar allt under 30 dagar

Juridiska kontrakt med underårig

Åldersgränsen på twitch är att ingen under 13 år ska använda videosidan, och de mellan 13 och 18 bör bara titta på Twitch under vuxens övervakning. Så länge, så gott – men hur i hela friden kan Twitch skriva avtal med minderåriga? Jag förstår faktiskt inte detta – Huvudregeln är att minderåriga, alltså personer under 18 år, inte får ingå några avtal alls enligt 9:1 Föräldrabalken (FB), ej heller driva rörelse utan samtycke! Vems ansvar är det egentligen att underåriga ingår juridiska dokument som innebär bokföring som faller under bokföringslagen? Kontraktet i sig innehåller inget samtycke ej heller legitimationskontroll! Någon får helt enkelt bena i detta – jag tycker i och för sig å andra sidan att det finns enormt driftiga 16-åringar – det är inte det – men kunskapen om lagar och regler samt tolkning av detta saknas oftast. Jag kan hänvisa till otaliga dialoger där streamers/gamers tecknat avtal och tror på fullaste allvar att de är anställda av twitch och skatt och arbetsgivaravgifter är betalda och pengar är deras så fort det når dem – att nämna skatt är som att svära i kyrkan!

– Jag vill se en åldersgräns för partnerskap på Twitch med minst 18 år,
– Jag vill göra dig uppmärksam vad som gäller kring donationer/prenumerationer/annonser på twitch-

2019 lär bli ett extremt intressant år för streamers/gamers och influencers – för skall jag vara ärlig, jag tror till och med jag gör fel i min bokföring som i dagsläget innehåller över 600 verifikat (skrivet 2018-08-07) Du som förälder, läs gärna denna sida skatteverket.se

//ph13t0n

F.A.Q

“Hej, måste jag betala skatt på donationer/prenumerationer och annonser på Twitch?”
Svar: Ja, all inkomst som du får in på din stream skall bokföras enligt bokföringslagen och redovisas på skatteblankett T2
Källa:

“Alltså twitch betalar ju redan in min skatt, står ju i mitt avtal med dem, så varför skall behöva bry mig?”
Svar: Ja, de betalar något som heter källskatt – du är själv redovisningsskyldig och skall givetvis skatta för vinsten i ditt bolag
Källa: Vanliga frågor om Amazons frågeformulär för skatteuppgifter och årlig rapportering till IRS (amerikanska skatteverket)

“Att streama är ju en hobby – jag får tjäna en viss summa!”
Svar: Nej, så länge du har skrivit under ett avtal som innebär ett ekonomiskt OCH juridiskt åtagande som innebär stadigvarande inkomst så är det ingen hobbyverksamhet. Man kan enkelt säga att alla med prenumerationsknapp (subknapp) bedriver en verksamhet.
Källa: skatteverket.se

“Jag spelar casino och har lite länkar på min profilsida och får lite bonusar, det är ju gratis pengar”
Svar: Nej, du skall skatta för sålt annonsutrymme och bonuspengar räknas som annonsutrymme – du skall alltså skatta för det värdet du får”
Källa: skatteverket.se

“Jag säljer skins och tjänar några kronor – det skall väl jag inte skatta för?”
Svar: Inkomsterna kan vara skattepliktiga om du handlar med virtuella varor och får inkomster inom och utanför spelet.
Källa: skatteverket.se

“Vad är skillnaden mellan skatt och moms?”
Svar: Skatt är en avgift eller en del av ett större belopp som ska betalas in till staten. Det finns flera olika skatter i Sverige, så som inkomstskatt, moms (mervärdesskatt), punktskatt, trängselskatt och fordonsskatt.